Tijdelijke graffiti uit populairste Vlaamse onlineserie wtFOCK

23 december 2019

Na online petitie en reacties uit binnen én buitenland: Antwerpse Waagnatie laat kunstwerk nog zeker tot zomer 2020 op muur staan

Dat de onlineserie "wtFOCK" hyper-populair is, mag duidelijk zijn. Vorige week nog maakt Google bekend dat ‘wtFOCK’ de populairste zoekterm was in 2019. Niet alleen dat: wekelijks volgens maar liefst meer dan 450.000 kijkers de avonturen van Robbe en zijn vrienden online. Het programma, dat intussen aan z’n derde seizoen toe is, speelt zich af in de Antwerpse binnenstad. In een recente aflevering herkenden opmerkzame kijkers evenementenhal Waagnatie. Op het industriële gebouw naast de Schelde en op wandelafstand van het oude stadscentrum, werd een gigantisch en indrukwekkend graffitikunstwerk aangebracht, met daarop het portret van hoofdrolspeler Robbe. Omdat de opnames intussen achter de rug zijn, zou het portret van de muur van de Waagnatie verdwijnen. Maar na talloze reacties van kijkers uit binnen – en buitenland én zelfs een online petitie, besliste de Waagnatie om het kunstwerk nog niet meteen weg te wassen. Fans van wtFOCK hebben nog tot de opening van zomerbar Bocadero de tijd om het kunstwerk te bewonderen.

WTfock
De webserie wtFOCK volgt het reilen en zeilen van een groepje jongeren in en rond Antwerpen. Wie onlangs langs de Schelde wandelde of fietste, merkte vast en zeker één van de hotspots uit de serie misschien zelf al op: een gigantisch graffitikunstwerk op de muur van Waagnatie. De mural is een indrukwekkend portret van hoofdpersonage Robbe uit wtFOCK in een hartvormig kader.

Nu de opnames erop zitten van de jongerenserie erop zitten, werden de plannen om het kunstwerk eind januari te verwijderen, bekend gemaakt. Dit was buiten de populariteit van het portret bij fans van wtFOCK gerekend. Na talloze (inter)nationale reacties en een petitie om de mural te behouden, stelt de Waagnatie de verwijdering van de graffiti nog zeker een halfjaar uit.

Nick Veldeman van Waagnatie: “Dit hadden we nooit gedacht. Onze mailbox wordt overspoeld met vragen van fans om de muurschildering te behouden. Niet alleen uit België, maar van over de hele wereld. Net nog zat er een emotionele mail in mijn inbox van een meisje uit Canada. En ook in Nederland kijken ze blijkbaar massaal naar wtFOCK.’

Waagnatie Expo & Events is al 20 jaar dé polyvalente evenementenlocatie met events zoals Comic Con, Open Scheepvaartdagen, SuperNova, Bocadero enzovoort.


Waagnatie Expo & Events - Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen